Elsősorban környezetvédelmi, fenntarthatósági megfontolások miatt nem eszem húst. A marhahús pedig talán a legkevésbé környezetkímélő étel. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazadaság Szervezete szerint az állattenyésztés felelős az összes üvegházhatást okozó gáz kibocsátásnak 18-áért, a Világbank jelentése szerint azonban az állatállomány és melléktermékei rovására írható a világ évi üvegházhatású gáz kibocsátás 51%-a. A marha esetében itt nem csak a tenyésztés, feldolgozással és szállítással kapcsolatos kibocsátást kell ez alatt érteni, hanem egy marha csorda óriási metángáz kibocsátását. Igen, a távozó bélgázokról van szó. Egy a Business Insideren (igaz az amerikai piacra érvényes) kimutatás szerint a bárány után közvetlenül a marhahús fogyasztása az, ami a legtöbb üvegház hatást okozó gázt termel. Azonban a marhahús tömeges fogyasztása nem csak emiatt van rossz hatással a környezetünkre, hanem mert ez a leginkább vízigényes valamennyi hús közül is. Természetesen, nem arról van szó, ami megiszik a tehén, hanem arról a vízmennyiségről, ami a táplálásához és feldogozásához, a húselőállításhoz szükséges. Ha van kedvetek, akkor érdekes megnézni a National Geographic összeállítását az egyes ételek mögött rejlő vízfelhasználásról.
Ezek után pedig be kell vallanom, hogy a hamburger az egyik olyan étel, amiről nagyon nehezen mondok le. Egyszerűen egy nagyon kompakt étel, ami más- vagy rosszabb napokon kiválóan alkalmas a felvidításomra. Emiatt az egyre szaporodó hamburgerezők közül a vegetáriánus lehetőséget kínálók különleges helyet foglalnak el a szívemben. Az egyik ilyen hely a Kandalló, ahol kezdeketektől figyelnek arra, hogy a húst nem fogyasztók számára is kínáljanak valamit. A hamburger választékban itt is - mint a legtöbb helyen - a kecskesajtos hamburgert kínálják, ami így az elfogyasztott zsír mennyiségében is felveszi a versenyt a marhahúsos változattal... Szétázást megelőzendő megpirított buci, szuperül és kellő mértékben átsütött sajt és még a nyavalyás áfonya lekvárt is mellé és nem rá rakták, így nem kell egy édes szendvicset ennem. A köretként tálalt sültkrumpli friss és nem túlzottan ázik az olajban. A coleslaw salátáról én keveslem a szószt, nekem kissé száraz. A hiány oka abban (is) rejlik, hogy én a nyavalyás lekvárt kaptam a burgeremhez, amit nem használtam fel és így nem si volt elégé szaftos az étel.
Ugyanakkor a vega hamburger nem csak sajtos lehet, ne feledkezzünk meg a vegánokról sem! Az alábbi fotón az én egyik begyakorolt, kissé tovább fejlesztett receptem eredménye látható. Ráadásul ebben semmilyen állati eredetű terméken nem használtam, így vegánok is élvezhetik az édeskrumplis - sós mogyorós hamburgert. Ráadásként még koriander is van benne.
Az eredeti receptet az Oh, she glows! blogon olvastam. Én a zöldségpogácsából és a szószból is kihagyom a tamari-t, egyszerűen azért mert nem könnyű beszerezni, illetve a szószba is inkább egy kis mézet teszek a juharszirup helyett. A sósmogyoróból is egyszerűen a bolti sózottat használom, ami egy éles késsel remekül fel lehet aprítani, akkor is ha nincs megfelelő turmix gép a közelben. A gluténmentes zabpehelynek is teljesen jól megteszi a bármelyik boltban kapható zabpehely. Jó étvágyat!
A Kandallóban a kecsesajtos burger ára 1790 forint.